Back to All Events

Schilderatelier Creative fire-VOLZET

Wat

Een schildersatelier waar alles draait om loslaten, overgave, experimenteren, in het moment komen, durven "missen", beweging,... plezier en genieten! Een hele dag experimenteren met kleur en mogelijkheden. De focus ligt op jezelf "uitdagen": je gaat een stapje verder dan speels experimenteren: je werkt ook met wat je moeilijk vindt. Je daagt jezelf uit en gaat er -"uitbundig"- in overdrijven zodat het moeilijke toch opnieuw speels kan worden. Via het uitdagend en uitbundig gebruiken van verschillende technieken en thema's ontstaat er nieuwe inspiratie en (her)activeer je jouw creativiteit. 

Je schildert op muziek, gebruikt materialen uit het bos als penseel, je voelt en beweegt de verf met je handen, je draait jouw schildersdoek midden in een beeld om, overschildert wat je "mooi" vindt (kill your darlings!), je laat los, neemt vast,... Avontuur staat voorop en je stelt je open voor wat komt. Een workshop die moed en durf vraagt en jou dit tegelijk ook leert.

“The point is not for you to do something that’s never been done before. The point is for you to do something YOU have never done before.”

— Elizabeth Gilbert  

Mogelijke thema's en technieken: van chaos naar eenvoud, loslaten, centeren, een sterke focus in je werk brengen, werken met afdrukken, abstraheren van natuur, een muziek beeld creëren, werken met lagen, verhaal en woorden incorporeren, ...

Het verloop van een workshop ziet er meestal als volgt uit: we beginnen met een korte ontspanning en maken contact met onszelf. Ik reik een bepaalde techniek, thema of open opdracht aan die steeds vrijblijvend is: ik leg uit en toon voor, je voelt zelf wat je er verder mee wil doen. Daarna gaan we over tot de ontmoeting met ons doek en de verf.  

Er  is ook tijd voorzien waarbinnen je -vrijblijvend - ervaringen met elkaar kan bespreken: wat valt je op? wat is moeilijk/makkelijk? We vergelijken en bespreken ons werk zelf niet met elkaar, we delen over het proces dat we ervaren. Opnieuw is dit slechts een uitnodiging: wie de behoefte niet voelt om over zijn/haar creatief proces te delen kan rustig verder schilderen. 

Rond 13.00 is er een middagpauze: er is voor iedereen verse biologische soep voorzien. Wie wil kan zich laten inspireren door een kleine wandeling in het bos achter het atelier. Na de pauze schilderen we verder tot 16.30 en ronden daarna rustig af.

Praktisch: volgend materiaal breng je zelf mee: enkele basiskleuren acrylverf,  twee canvassen of dik schilderspapier, eventueel penselen of waar je graag mee wil schilderen. Eventueel een schort of hemd die vuil mag worden. Wie zelf geen materiaal meebrengt kan voor €8 materiaal ter plaatse gebruiken.

Wat kan jou dit allemaal brengen?

  • Schilderen nodigt uit om los te laten, om te leren ontspannen in het onbekende. Hierdoor ontstaat er innerlijk meer ruimte, rust en energie. Terwijl je je overgeeft aan het creatief proces openen er zich nieuwe mogelijkheden. Je durft (opnieuw) spelen. 
  • Schilderen is een kleurrijke, voedende, speelse en inspirerende manier om aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Schilderen is op zoek gaan naar wie je echt bent en dat aan de wereld tonen. Schilderen is een krachtig middel tot groei.
  • Het brengt ook vreugde, lichtheid en energie. Schilderen=gewaarworden=voelen=leven.
  • Schilderen is een "vervoermiddel" richting jezelf in het hier en nu. Het brengt je tot bij jezelf. 
  • Schilderen gaat ook over toestemming geven aan jezelf: jezelf toelaten om te experimenteren, om te spelen, fouten te maken, opnieuw te beginnen,... toelaten wat in jou aanwezig is en gezien wil worden, ...én jezelf toestaan om te genieten van dit hele proces. Je oefent in "Ja" zeggen tegen jezelf.
  • Iedereen heeft een vermogen tot creativiteit: iedereen heeft het vermogen om vanuit niets iets te creëren. Dit vermogen kan je nooit kwijt raken; je kan er enkel te ver van verwijderd zijn. Je vergroot het contact met je creatief vermogen.
  • Om het met Picasso te zeggen: "Ieder kind is een kunstenaar, de uitdaging is er één te blijven als je opgroeit." We brengen het kind en de kunstenaar opnieuw (meer) naar boven en laten hen aan het woord.

Wanneer

Maandag 2/04/18 van 10.30 - 16.30

Passen deze data niet? Vraag gerust naar andere mogelijkheden: deze workshops worden ook op vraag aangeboden. Lees hier meer.

Waar

In het atelier van Arbol, Aalmoezenijestraat 8  9860 Landskouter

Deelname

80 (incl.btw) voor een dagworkshop. Alle overige materialen, thee/koffie/water/gezonde knabbels/bio soep en begeleiding zijn in de bijdrage inbegrepen. Jouw inschrijving is definitief na overschrijving van het bedrag op volgend rekeningnummer: BE71 0017 9864 8869  met vermelding van jouw naam, datum  en naam workshop. 

Heb je een vraag? Wil je je graag inschrijven? Gebruik hiervoor onderstaand contactformulier

Naam *
Naam